Thursday, May 27, 2010

nostalgia malam semalam

nostalgia..
peristiwa malam semalam mengingatkan aku nostalgia mase zaman aku menjadi anak2 seni satu ketika dahulu.zaman dimana anak2 muda sekitar tanjong karang sedang gila menjadi artis baru terbaik oleh sebab hadirnya satu karoke jamban di belakang restoren mamak warne kuning yang terkenal dengan rokok balut nipahnya yg menyelerakan.

nostalgia...
mase tu mmg satu kampung tahu,baik mak aku,baik makcik yg menjual pisang grg di depan billion,baik penjual cendol durian di depan mini market desa jaya,sampailah ke kedai kuncu di area sawah sempadan,yang aku nie adalah kelahiran saleem.
asal aku tongkat je moto hondo cap c70 adek aku tu kat dpn kedai,apek cine gemuk tu da siap2 da tuka syiling singgit bg aku.anak2 mude yg dlm karoke jamban lain tu pun mesti tgh kucar kacir nak kuar bilek susun kusi nak dgr aku nyanyi.

nostalgia...
oleh sebab keadaan ekonomi keluarga yg biasa2 saja,aku selalu bwk satu lagu je.lagu feveret aku mesti bukan ku x cinta-nyanyian saleem..kalo da bosan sgt pun aku mst bwak lagu antara hujan dan air mata-nyanyian saleem gak..mase tu gua punya tarik mmg x ingat dunia la.mmg terasa kegegaran nye sampai pakcik2 yg lepak2 kat kedai mamak tadi pun menyumpah2.selesai je nyanyi mst gua kne layan peminat2 mintak autograf atau pun diorg suro ajar diorg camne nak kasi tarik suare dalam.paling koman pun adela pakcik2 suro ak jadi tenaga pengajar,suro ajar anak diorg care nyanyian yg benar.aku lek je ngan melemparkan senyuman sinis.

Bagaimana nostalgia bermula?
malam td,gua gy karoke,mcm biasela la da name pun kat indon kan,mesti la lagu indon je bersepah,nak jumpe lagu melayu jgn harap la...tgh2 gua belek2 nak pileh lagu,terjumpa plak-artist-saleemm:D lagu:bukan ku x cinta..huuuu mmg tanpa segan silu la gua pileh.mmg gegaq abes la mlm td sekitar area medan nie.

p/s-nie bukan gua,tp sahabat seperjuangan gua
video

Monday, May 24, 2010

I will be fine


Dis night,

I looked through my mind

A history dat i could not easily forgetten

Love dat i had build all of dis while

Such a love of romeo n juliet

The glory day,

Is like a missing memory

But after sometime we dont see

Things could be better off to be

Coz its what i believe

with respect and decay

forever we’ll stay stronger

-luahan rasa nukilan jiwa,mood:teringat kat awek lama zaman persekolahan gua dulu-

Sunday, May 23, 2010

"Nasik,ayam due,sayur kobes sket,Berapa kak?

"Nasik,ayam due,sayur kobes sket,Berapa kak?

owh till when nak jd cmnie faris....(mood down)
masak lah? of course x reti.
rutin ye? ye la da name pun bujang kan beb.
kedai lain? x gembira la beb.
x geli ke? telan jela,redha
kawen lah ? mimpi..

p/s-mood down lepas hari2 mkn nasi tapau 2 ringgit kat kedai gembira aku.
(pondok zam-zam)

Saturday, May 22, 2010

cheritta dari medan 2

seperti biase setelah berjaya tidur utk satu hari suntuk,gua akan bangun sbb pening.perkara pertama yg gua buat mesti duduk mencangkung kat dpn halaman rumah gua,sambil pki short pendek kotak2 gua angkat kat bundle 2 tahun lalu,usya2 awek medan tgh tunggu angkutan kota ,sambil kedua jari gua memegang sebatang rokok marlboro merah:D

Hari nie gua rasa amat berbeda dgn hari2 sebelumnya....

tekak gua semacam rasa nak mkn masakan ala kemelayuan sket.maklumlah,msuk hari nie je da msuk 6 bulan gua x pulang ke tanah air.Lu org paham2 la,betapa rindu nye gua nak makan telur bungkus ngan sup kosong kat kedai AWE sebelah taman perumahan gua tu.Ditambah dengan ajakan2 sinis dari kawan2 gua di tanah air meminta2 gua pulang semakin menambahkan kesedihan gua.

tuk2 tuk2 tuk2

halamak azan maghrib da start bunyi,bertempiaran anak2 gaul medan lari meninggalkan port2 lepak diorg,x kurangnya dengan perangai2 dak2 yg sgt jahanam yg masih lepak tanpa menghiraukan azan berkumandang.Lek je gua nmpk diorg layan gam tepi jalan,mmg lu org RASTA abes la,hati kecil gua berdetik.

abes solat gua terus start moto gua dengan membe kesayangan gua menuju rumah makan NUFA.kedai nie mmg dikenali la dikalangan dak2 malaysia,sbb menu yg disediakan mmg hampir2 same ngan kedai2 makan kat mysia.Kalo korg nak taw kat cnie la satu2 nya tempat korg bole dpt mkn daging burger keluaran ramlee.haa amat rare bukan.dgr cter pun dulu tokenye pnah jd kuli batak gak kat mysia.biasela da lame kerja kat tanah air org,curi ilmu tu alah bisa tegal biase la kan:D

sretttttt......

dtg sorg cewek cun nak amik menu gua.gua rileks je,buat muka macho,
tp membe gua da excited da,nmpk tersenyum2 sinis wat2 gaye nak ngorat.pergh!
gua belek2 menu,gua nmpk satu menu menarik,nasi goreng amerika,15 ribu sahaja...
tanpa segan silu gua terus order sbb mse tu mmg da lapar tahan gaban daa.
membe gua yg bujet2 macho nak ngorat awek indon tu tadi dengan slumber ckp..
"gua x biase la mkn mende murah2 nie"
perghh agak gempak ayat die kan,so gua senyap jela tgk die nak order ape...

tunggu punya tunggu..

"Kak NASI GORENG BELACAN ADE X"

beb lu mmg org mysia sejati la sampai mne2 pun cari belacan

hahahaha,sumpah lawak!

cheritta dari medan 1


malam semalam gua lepak baim sama tirajee,mcm biasa aktiviti mlm dimulakan dengan dengan mengacau gadis2 litar di sekitar bahu jalan dr mansur ini.al maklumlah kawan2 ku, gadis nie sgt differ sket dengan gadis2 melayu yg kita idam2 kan tu,gadis2 nie dikatakan lebih bertenaga,mempunyai tone suara yg agak garau,dan ada kata kunci di sebalik ucapan mereka("bang! ade api:D) haa,paham2 la ye!

Lu skrg belaja cmne bro? tanye gua sambil hirup teh tarik baim yg agak2 cow dan pekat nie.
Teh tarik baim nie beza sket ngan teh tarik yg korg bole dapat kat mysia,nie mungkin efek dari tahi2 yg melekat dekat kukunye atau dari baju berjenama lonsdale london jalur2 berkolar bertompok2 keringat yg gua rase cam same je hari2. Tapi gua x kesah,gua tau yg teh tarik die nie mmg pegang satu medan dan tunggu mase je die nak komersilkan kat seantero dunia kan beb:D

**********
gua stress la faris! jwapan sadis lagi menyayat hati jejaka kacak dan berkumis tebal nie.
lah lu apahal bro,habaq mai sket!

camnie gua rase sedey la sama gua punya tempat blaja,mesen yang pancar sinar kat lab gua tu buat hal la bunyi krek2!tu gua x kesah sgt,masalahnya bole plak time2 nie mesin purba nie rosak terus. DIA NAK ADAKAN EXAM SEMULA!hish pedih la,gua da byr da makcik tu dulu,x kan nak kne byr lagi! lu pun taw kan bkn senang nak cari org yg dengan bangge bagi gigi diorg tuk dibuat ujikaji.hish gua rasa cam nak bakar je tempat perkuliahan gua tu,gua da slow talk da,agak2 x bole pegy lu pun paham2 ar kan.alamat kaki la gamaknya!

mak ai! agak kasar la ye tempat lu,jawab faris (budak kacak tp berjiwa lembut)
agak2 kalo gua bwak membe tanjong gua cukup x nak kasi letop lu punya tempat belaja?

camnie la bro,lu tenang2 aja suda.lu sap kok lu,lu minum teh tarik nie dulu,blk nie lu tido.
lu wat rileks2 je.gua taw hati lu gundah gulana.
Lu lihat la jam nie da waktu pagi da pun! Suasana medan agak sepi yang mana orang-orangnya sedang tidur. Kalau yang baik baik boleh jadi sedang sembahyang. Tapi rata-ratanya sedang tidur. Yang kerja kerajaan tidur. Yang kerja swasta tidur. Yang laki-laki metroseksual tidur. Yang perempuan moderen megah menuntut kebebasan dan hak-hak serta keadilan kaum wanita pun letih lalu tidur. Dan yang jahanam pun barangkali sedang bersiap-siap untuk tidur sekarang ini.

cinggg***gogrok

bunyi moto EX lima meninggalkan kedai:D

Friday, May 21, 2010

exam fever!

maybe it's not too late kan awak!
too sit for hours,
reading,reading,and dreaming:D
crazy lah u faris!
but thats how it gos lah bro.
u said u want to be famous and amous kan:D
wat2 doctor+artist+raja lawak
i know that things are going wrong for u lah faris!
hahahha.nop lah!
i x ske buang mse lepaking
buang mase,buat dose:D

oi slaid notes u driving me insane.
im goin off.nak tido!

who and whats to blame?
1-slaid notes yg byk
2-jiwa yg malas.
3-rokok marlboro merah
4-dosen yg x cute.

Thursday, May 20, 2010

-adamaya-

Impian saya: belajar smpi PHD,memakai blackberry,nikon DSLR kalo ada rezeky

latar kejadian:sittin at the corner of BAIM stall,drinking teh tarik while smoking marlboro.
mood: day dreaming.

mayby they was right,
that im not adam,
they said im nt sekacak adam,
n my watak is not sesabar adam,

mayby i was right,
im just a loser,
making others happy,
while myself sgt berduka,

but its alright,
i will make a move forward
even it may sound aint right
for i dont know how to make a start..

ques that simply showing no answer?
1.adakah saya bersedia untuk menjadi traveller writer dengan berbekalkan camera hp sahaja?
2.Is dat im ready to change my character to bcome such lomantic like adam?
3.adakah saya bersedia untuk menggunting rambut beatles saye menjadi spt adam?
4.Is that im ready to call as a 'PAPA'.
5.n last telah bersediakah saya utk mendapat isteri yg dicintai seumur hidupku:D

p/s- x sala bermimpi,lumrah remaja,ingin dicintai dan mencintai

Tuesday, May 18, 2010

-selamat hari ibu-


maybe i was not strong enough
to say dat i loved her,
yeah i could not deny,
that i loved her more than ever,
2 years i left to fullfill ur dream,
without u beside of me,
such a deep pain inside my heart,
simply by calling her mama..
im proud of u mama:D

Maybe u was right
by showing me a path to be a doctor
i had learned the meaning of life mum!
be humble,make fun,live life to the fullest,
such an advising dat i could not forgotten,
trust me,till death do us apart mum.
i love u.
im waiting for ur cal mum.

p/s: gua tgh rindu kat mak gua

Friday, May 7, 2010

from pendang to kota bharu


from pendang to kota bharu :D
cheritta chinta tentang si dia
kisah sadis lagi menyayat hati seorang insan bernama wanita
tanggal kejadian:5.05.10(rabu)
lokasi penceritaan:rumah makan fakultas kedokteran
waktu kejadian:sekitar jam 10.15 sblum praktikum bermula.

keadaan hingar bingar hampir berlaku rusuhan.pakcik tua dengan berkopiah puteh sdg rileks mengira duit di sudut kedai sambil dlm pikiran membayangkan pergi ke tanah suci makkah.makcik tua berbaju kuning sdg capek terduduk sambil melihat botol2 aqua yg belum tersusun sempurna.suara riuh-rendah pelajar2 kedokteran terus memecahkan suara hening pagi.angin bertiup agak2 sepoi bahase
,daun2 melambai2 menandakan dengan tangan terbuka menerima kedatangan pelajar2 ini.mat yie bukan nama sebenar sedang sedap menginhalasi dan mengexpirasi sbtg rokok kratek puteh berjalurkan emas di pangkalnya. mamalin bukan nama sebenar sdg sibuk mengisi lembar2 kerja praktikum,dan seorang lelaki kacak sedang rileks di bangku sambil matanya meliar melihat keadaan sekeliling.
Tup Tap,Tup Tap,terdengar suara langakahan seorang gadis! jejaka kacak ini seraya memanggil,oi lepak dulu,hang kabut2 nak pi mana,(agak kekedahan di situ).meh la pekena teh es tea nie dulu,sedaq lain mace ni,bukan basi basi.(teh es tea/mndy/manis dingan/teh dingin).

Gadis misteri:amboi,amboi,amboi,hang ckp loghat hawat cam siam,geli aku dengak weyh.hang tak da pa2 ka nie,dok sdap jah goyang kaki.
Lelaki kacak:lek la ,hang kabut2 watpa,lama lagi kot praktikum
Gadis misteri:actually(tiba2 die pki english) u taw la i kan,i x ley la duk sini,u pun taw perasaan i selama ini.i da x bole duk sini,i x nak tgk mke die,hati i nie,u taw jela,PECAH,RANAH. hahahah BENCI!BENCI!BENCI!
Lelaki kacak:dengan rileks dia menenagkan keadaan.Hawat hang ni,lek2 la,cuba hang ceritak sket apa yang dalam hati ini.agak bengang,eyh bingung la ak.
Gadis misteri:eyh malu la i,(sambil buat mke panda die,kahkahkahkah)
Lelaki kacak:hahaah.hang rileks2,cuba hang cita slow2,hang tarik nafas dalam nisbah 3:1 (INHALASI DAN EXHALASI).Hang cita apa jadi,hang pun taw,aku nie x ley suspen2 nie,lagi2 ada org memainkan perasaan memba kesayangan gua nie.kalo x pecah muka diak,alamat bukan gua la(nada garang tp lembut)
Gadis misteri;Hang tawkan,yg dari bangku SD lagi aku da minat kat sorg mamat nie.aku usya die ary2,aku cuba tegur2 walupun sebenarnya dlm hati aku malu.Aku tulis nama dia dlm hati aku,aku tidoq ingat die,mandi jgnla,mmg x penah basah,Tp ape yang aku dapat? dia sikit pun x pandang kat aku,aku saba,aku saba,aku saba,Tu takpe,sbnarnya aku da jahitkan baju pengantin untuk aku dan si dia.
Ady rockstar:tiba2 je die nie dtg,tah dari mne pn x taw.!!! weyh hang da siap da isi praktikum.aku rasa gegaq la kalo kne tanyak nnty.ko tolong aku eyh.
lelaki kacak:alamak bro lu kaco line la bro! lu x tgk ke yg minah nie tgh tgkp cintan gle babi nie.lu tgk la air matak die,berguguran jatuh,cuba bg mse sket die nak cter.
Gadis misteri:Takpa la wey,aku simpan dulu citer nie baik2 dalam hati aku.aku belajar dulu,sat lagi aku citer lagi.
lelaki kacak:alamak lepak dulu!! da sepuluh stgh ke.okay2 nnty blk nie ko cter lagi ye.excited nie ak nak dgr.

Will be continue.................part 11

Anda suka:D,sebarkanlah coiiiii

luahan rasa,nukilan jiwa.mohd faris jam 10.30 WIB

Wednesday, May 5, 2010

from bandung with love:D


the journey was awesome!
special credits i bit to:
Pok ta:for accomodition and beverages.
Apih ganu:for playing a role as tour guider.
Apan:for being my loan sharks!!
bisyrun n mat yie:for being my tour partner.

friday,saturday,and sunday.Lots of love!!
Okay,ade mase kita pegy lagi ye geng:D

transfer rumours! mantap coi:D



hasil rujukan: http://sokernet.blogspot.com/(Laman web rasmi bolasepak dunia)
Berikut dinyatakan nama2 player yg telah berjaya meloloskan diri dalam sesi pertukaran terbaru.
(Ronaldo pun pindah REAL,inikan kita yang baru nak jinak2 men bola:)
1-hustler/amar rafael-selepas beraksi dengan sgt sgt cemerlang utk 1st debutnya bagi kelab smka bertam,manager smka bertam apak ferguson tanpa segan silu telah berbesar hati utk menawarkannya 5 years deal dengan team itu.Pemain ini dikatakan mempunyai ciri permainan yg agak mengelirukan sehingga byk pihak lawan tidak berjaya meloloskan diri disebabkan 'magic leg' yang dipunyaiinya.Apa yang perlu kita buat,jgn gusar, bagi pengajaran.
(hasil rujukan fazri dongpong).
2-fazri dongpong/syukor adan -pemain penuh berpengalaman ini mengatakan dia sudah tidak layak/mual/nak muntah lagi bermain dengan teman seperjuangan nye selama ini.Dia memberi keterangan itu setelah berjaya dipilih utk mewakili usu(utah state university) utk bermain dlm bandung games.Die juga mengatakan mutu bolasepak rakan-rakannya takkan maju dan hanya akan berada di takuk yang lama.
3-ichwan tiger/rambut bwang-secret weapon pasukan celtic fc ini dikatakan merupakan player termahal dalam transfer kali ini disebabkan aksi yang memberangsangkan darinya pada liga juara2 usu dua pekan yang lalu.Pemain ini juga dikatakan banyak dipancing kelab2 mahal seperti tersipu2 fc,smka bertam,hustler dengan jumlah salary per weeks yang membeliakkan mata.(p/s baru 2 hr kelmarin sign kontrak ngan diadora,dpt kasut futsal baru).
4-wayne abduh/ustad,opsss:D-Manager yang lebih dikenali dengan a man wit brain of god (thinking out of the box) ini dikatakan akan bersara setelah berjaya membawa pasukan kesayanggannya ke kancah final piala dunia usu.Dia mungkin akan diganti dengan bekas mantan player bimbingannya apan zieger,remaja kacak,berseluar pendek,berkasur converse.
5-Syakir salvatore-player yang sering disebut2/digilai2/disanjung2 oleh para gadis ini mungkin akan menukar cariernya kepada artis.harap maklum(nama dah menggunung bang!)
6-Pait patch duck&halim nasri-wonderkid brazil ini dikatakan masih terpinga2 dengan status baru pasukan yang akan ditubuhkannya.Fifa mengatakan 'Buangan Fc"yang ingin ditubuhkan itu masih belum jelas identitasnya dan pengenalannya.(watch out teman2 team baru nie,bakal meletup).
7-amir rosicky,apih jaki jr-Dengan status injured yang dialami sebelum ini banyak kelab2 besar telah menarik penawaran mereka yang memakan jutaan dollar sebelum ini.Walaupun begitu mengikut jurucakap physiotherapy mereka bisyi2 dan najibkacak(ajk met,bhgn promosi) mereka yakin yang kedua player ini akan dapat bermain kelak dengan aksi yang di luar jangkaan.
8-farish/nemanja faris-pemain pertahanan ini dikatakan akan berhenti dari kancah bolasepak disebabkan akan menderikan rumah tangganya pada bulan june ini.(ucapan tahniah diucapkan kepadanya)

Player to be watch out:
zeri bullimia,amer ham si remaja RO,
part 11 will be release soon,keep on waiting :D

p/s-jangan ada yang terasa,sekadar bergurau saja,dan hanya rekaan semata2

Tuesday, May 4, 2010

hidup nak nama!! (sila jauhi)

5 evidence that we should know.
1-christiano ronaldo pindah msk real madrid sbb nak name..
(even real x la gempak mne pun,champion league klh gak)
2-Orang sibuk belajar tinggi2 sebab nak name.
(Sp penyakit paru dan jantung,even nampak x la power mne)
3-Datuk siti Nurhaliza kawen ngan dato Z sbb nak name.
(Duit,name,dikenali)
4-Bayi kecil baru2 lahir tiba2 menangis,sebab ape! sebab nak name.
(Hello my name is faris,im 20)
5-Striker gol dapat name,defend tembus dihina.
(mentaliti player tempatan)

p/s-jangan ada terasa,sekadar bergurau sahaja.

why should i cal its okay,x pe.


caci maki alah bisa tegal biasa,
bodo kali kaw,buat2 immune saje,
malu bertanya,malas belajar,lebih baik mati,
terlajak perahu boleh diundur,terlajak tido burn kuliah gamaknya,
hidup pemalu,tutorial gamaknya diam seribu bahase,
its okay x pe,ade mse aku belajar lagi.
teruskan perjuangan,bykkan berdoa:D
say alhamdulillah


mood sedey. 2 jam kne diri dpn lab physio!!

bukan ku bodoh,tp ku kurang tahu.