Wednesday, June 30, 2010

kebosanan tu kadang2 punca pembunuhan

mmg waktu2 puncak begini adlh waktu yg agak membosankan.....
apabila kita tiada idea2 yang bernas lagi utk melangsungkan sisa2 hidup nie.dah puas aku membuka dan menutup berulang kali laman sesawang "muka buku" aku itu,hasilnya tetap same dengan tujuan yg same yaitu mahu mebuang mase.aku pasrah dengan perkembangan "muka buku" aku itu,hari2 berlalu dan mendatang masih sama,tiada pun satu sistem psanan ringkas dari bekas mantan pacarku lisa suryani terlekat dlm kotak muka bukuku itu.aku akur dengan takdir dunia ini,mungkin aku tiada jodoh dengannya karena siapalah aku di matanya yg kebiruan air laut itu.mungkin aku dilihat kerdil umpama bakteria e coli di seberang lautan nun jauh disana.

mmg waktu2 puncak begini adalah waktu yg agak membosankan....
apabila kita lihat wanita yg sibuk untuk menegakkan maruah bangsa tercinta,mengajar anak bangsa telah penat lelah lalu terbaring tidur,budak kecil yg seharian menuntut ilmu dunia tanpa mengenal erti putus asa telah penat lalu terbaring tidur,lelaki kacak berkumis tebal yg seharian meneruskan aktiviti menghabiskan wang sakunya telah penat lalu terbaring tidur.mmg aku agak kecewa dengan reaksi mereka tapi apakan daya karena mereka bekerjaya sedangkan aku adalah penanam anggur sahaja.

p/s-maaf title post agak lari,cuma hendak membuat ianya lebih hiperbola sahaja.

Tuesday, June 29, 2010

ada kalanya betul kata org gila

tatkala malam melabuhkan tirainya,sinar bulan mengambang memancarkan cahayanya,penulis lelah dengan aktiviti tidur sehariannya,kaki2 snooker pulang dari kerja judi hariannya,polis2 bertugas mencuri waktu kerjanya,kaki2 futsal bersama keringatnya,semuanya bersama2 berkumpul di suatu tempat yg sama dan dgn tujuan yg sama yaitu menonton perlawanan bola sepak piala dunia.

meja pilihan penulis biasalah di tepi corner berhadapan dengan layar kaca yg agak besar saiznya dan memuatkan utk 4 org sahaja.Nak dijadikan cerita,sedang asyik penulis menonton perlawanan bola sepak piala dunia dtglah seorang pemuda yg tidak dikenali identitinya dtg menegur penulis bersama teman2 temannya.Lumrah hidup bersaudara maka penulis menghulurkanlah ajakan bergaya supaya duduk lepak bersama karena tempat menonton perlawanan bola sepak piala dunia adalah terhad untuk tetamu terhormat sahaja.

duduklah dia dan selang beberapa ketika tanpa izin bicara tiba2 dia mula memulakan hujahnya."Budak yg sebelah berambut perang tu,bapaknya sibuk menyeru manusia menuju kejayaan tp anaknya tah kemana jadinya.penulis dan teman2 yg lain tergamam seketika karena mmg benar kata-kata si pemuda ini.Budak berambut perang itu adalah mmg sah anak kepada bilal di masjid daerah tempat penulis ini.musykil terus menyelubungi penulis?

hujah kedua,awk semua nie nampak baik tingkah lakunya dan perwatakannya,jangan siakan2 waktu muda,tunaikanlah solat dan jgn sesekali meninggalkannya.sekali lagi terkejut beruk kami semua?

hujah ketiga,sampai di sini shaja pertemuan kita,saya ada ibu yg sdg sakit dirumah...kerja,harta benda,wang,dan nama adalah bukan segala-galanya karena syurga seorg insan itu adalah di bwh telapak kaki ibunya.Penulis mula menitiskan air mata yg tah tak tahu kenapa?

penulis musykil dan terpinga,sejak penulis mengenali pemuda ini selama ini mmg diketahui yg insan istimewa ini mmg mengalami masalah jiwa sejak sekian lama.tp kenapa mlm ini ckpnya berfalsafah belaka?adakah sbb piala dunia?

p/s-sblm meninggalkan meja pemuda ini sempat berkata,x payahlah tgk semua ini,pakcik da tahu tahun ini yg brazil juara.agak yakin lontaran kata pemuda ini:D

Friday, June 25, 2010

cerita 7 hari

mlm ni masuklah 7 hari aku pulang ke tanah air,da byk cerita ak dgr dari mereka,segala suka duka,gelak ketawa,semuanya sebagai pengubat hatiku yg kesepian di bumi orang selama nie.memamg ramai kwn2 aku sbg penglipur lara,merekalah penghibur,merekalah sahabat,merekalah penolong dikala kesusahan, kerana kita tahu sejak dari kecil jalinan ukhwah persahabatan yang kita jalinkan selama ini mmg da ngam...

masa terus berlalu meninggalkan kita...
hari demi hari byk perubahan dah berlaku,biasela lumrah dunia da byk2 pun membe2 aku dah berpasangan seiring meningkatnya usia ni.Dari ke hujung timur terengganu sampailah ke utara kedah,semuanya korg da tawani hati anak2 gadis melayu di sana.Tak dilupakan juga ada yg sudah berpasang dua in case yg satu merajuk boleh lari ke yg satu lagii.memang itu semua lumrah dunia,proses pembesaran manusia,semua tahu kehidupan ini dahagakan kasih sayang,dan mahu dibelai dan disayangi.

Tapi aku tak peduli semua itu....
masuk hari ini boleh kata hari2 aku makan ns lemak depan rumah aku tu,bukan sebab aku ngidam tp sebab aku nak balas dendam lama x mkn.menu pagi aku mmg x menyihatkan dan mengantokkan sbb tu x salah lah aku bantai tdoe smpi ke ptg.kehidupan nie mmg mengembirakan bila kita tahu cmne nak menggunakannya.mmg tak salah kata2 org tua bgn pagi takde rezeki,bgn ptg mmg confirm da ade makanan terbeli:D



luahan rasa,nukilan jiwa.
cheritta 7 hari.

Sunday, June 20, 2010

GP joran

sirkit kejohanan: Bukit talang golf n country club
tanggal kejadian: dua puluh bulan juni jam 9 pagi

gua yakin x sume dokter2 yg dilahirkan di dunia nie berjiwa medis dan etis semata2 tetapi ade juge yg lebih sinis dan adventuris mcm GUA!!



sekitar jam 9 pagi..sesi penerangan bersama penaja dan otai2 pemancing,kelihatan dlm gambar yg bertopi merupakan bekas champion tahun 2000 Gp joran sirkit jepun.Baju merah dlm gambar agak sedikit terlindung merupakan orang pertama yg menciptakan joran pancing,dan akhirnya lelaki berbaju pagoda ungu adalah abah gua. x segah mana cuma pernah mng beberapa kali kejohanan kecil2 sekitar kampung..



Otai2 suma da mula menunjukkan bakat masing2.habis sume lubuk ditawan dan banyak ikan2 jatuh di tangan pihak lawan.tak dilupakan byk juga umpan umpanan yg telah berjaya mengelirukan pihak lawan.


Wajah comel penulis bersama hasil tangkapan.ikan haruan afrika seberat 5 kg berjaya ditawan dengan menggunakan umpan roti gardinear ditambah dengan bacaan ayat2 suci al quran sahaja.

Friday, June 18, 2010

meksiko terus maju!

fikiran runsing,kepala pening,masih bolehkah dirunding.....

inilah yg aku rase ade dlm kepala otak Raymond Domenech apabila pasukan cap ayam perancis dibantai oleh team favourite aku mlm td dengan dua gol berbalas kosong..
lpas nie mne2 team yg agak2 kosong bole la amik si rambut kerinting nie especially aku tujukan kpd liverfool:D

mmg aku telah jatuh chenta ngan mexico,bkn sbb tgk kecantikan awek2 mexico,tp ini soal mutu permainan pasukan VIVA lA RASA ini yang agak2 memberangsangakan.nak dikatakan cerita gol penalti abg otai gemuk BLANCO mlm td x la secantik mne,tp sbb baru minat punya cerita gua x kesah,gua bg lu mmg setaraf ngan amri yahyah skrg nie.

Tahun nie mmg aku bit mexico msk final!!!!!
Lu org tgk jela cmne letop punye dos santos,Hernadez,Vela,ngan juarez kat stadion Peter Mokaba, Polokwane mlm tadi.tula perancis lu org men tipu lagi.nek men sepak bola piala dunia tapi nak gol pki tangan.men guli nak:D

ape2 pun semangat rey meysterio membakar dlm diri gua skrg nie,lepas nie sblm tgk meksiko men ak nak pki topeng ultraman adek ak...

Friday, June 11, 2010

a day before



the day i out wit her such a moment to embrace
the way she reacting,the way she talking ,such a way of full of sincerity n simplicity,
with nice green yunalis tudung surrounding her head,stylish long sleeve tees over her body,
bring me back memory of gadis melayu dat i admire mostly satu ketika dahulu.

dat time we ar rushin,rushin fr the mistake dat come frm my careless,
we ar out of time,hungry,n lost of ideas of searching sumthin to be eaten,
but again u reacting cool,trying to be undertanding,n give me such pleasure,
ur formal expression,provides a source of happiness to people beside of u.

wit jus a little time spending,both of us trully enjoying,
chattin,changing stories,laughting n da most stylish one is checking my teeth,
ahhah u ar da real one dokter gigi beb!
wat can i say is to keep on ayu n maintain cun okies

gua nak rileks-rileks

lumrah dunia bila ada pembukanya maka akan lahirlah penutupnya di satu masa nanti.bila kita da rasa puas bekerja keras segenap masa ini maka akan tibalah masa utk kita merilekskan diri dan menenangkan minda kita yang kacau bilau selama ini.

gua mmg yakin dgn ayat nie,sementara hidup ini,nikmatilah ia dengan seadanya..

so kira punya kira tirai exam gua da pun nak melabuhkan tirai tak lama lagi.da tiba masa utk gua nak santai2,bgn pagi siram bunga,mancing ikan di muara,pekena kuih muih buatan si dara,dan menghabiskan mase bersama seisi keluarga.

n x lupe kepada ibu terchenta teruskan usaha anda utk kejutkan adek bgn solat,cal adek bila blk lewat, prepare meja makan penuh bila adek buka mata..hee bkn lame pun,sebulan nie jee:D

Wednesday, June 9, 2010

pesta duet

Apa kejadahnya nye suma nie?
untuk maklumat para pembaca cheritera yang akan ditulis pada post kali ini adalah bukan cheritera rekayasa semata2 tapi cheritera ini adalah luahan rasa dan nukilan jiwa seorang pelajar kedokteran gigi tentang tempat perkuliahan beliau. Da mmg menjadi tanggungjwab penulis untuk menulis buletin2 seperti ini sbb mmg amat sesuai dengan tema blog nie yaitu luahan rase,nukilan jiwa.So ape2 rase tak puas hati,jgn pendam dlm hati,mari menulis tuk mengembirakan diri,n make sure jgn bunuh diri lepas nie:D
Harap maaf nama pelajar nie mmg x boleh nak diwarwarkan karena di atas rase hormat penulis dan sebagai tanda menjaga keselamatan identitas beliau.

Lu orang rase kan, kes video porn ariel ngan luna maya da ckp hot ke?
bagi gua kan,benda tu biase2 je..haa sebab gua rase benda nie lagi agak tangkap letop sebab benda nie melibatkan PESTA DUITAN TENAGA PENGAJAR.lu org tgk tajuk pun da gempaq kan.jap2 gua nak amik kalkulator nak kira 500 ribu rp x 60 org= Toyota kijang sebijik+plus percutian ke bali+beli kopiah puteh baru+tuka beg merah yang selalu pki kepada nike:D

Nak dijadikan cherita sng je,lu org rase nak lulus exam lu org bayar,lu org rase lu org keras kepala,curi kerete,pecah rumah,bunuh cikgu,paranawei,ong bak,haaaa fail lah gamaknya.Maka tersebutlah kisah seorang anak muda comel2 yg diberi nama sree pathy(bkn nama sebenar) yg agak rase berbesa hati meluahkan perasaan tak puas hatinya.Bukan ape pun cuma nak mintak secebis belas kasihan dari insan yg bernama manusia je.

pathy:hmm selamat pagi doc.nak tanye psal bayaran tu boleh dikurangkan ke?hmm keluarga saya bukan org sng,kat sini pun saya buat kerja sampingan,appa n amma kat kmpung da bape kali call suro blk jge kambing peliharaan.adek2 banyak lagi sekolah,sumenye nak pki duit doc..

dengan pantas soalan tu dibalas....
Doc kupiah puteh:lu pnah dengar cter x pelajar mati kne bunuh lecturer?

srett****
Pantas pathy berlari membawa diri,wajahnya gusar,keringat mula membasahi diri,jas labnya basah lencun.Lantas dia melebarkan langkah ke ruang kuliahnya seraya mulutnya terkumat2 membaca mantra kesumat yg dipelajarinya beberapa tahun dulu.melihat reaksi rakan mereka ini lantas teman2 perkuliahannya..

banggggg****

Sume teman2 nya berterabur lari lintang pukang.cecah sepeda moto,pulas deras2,msuk rumah kos,pecah tabung arnab,ayam,,amik kartu plastik atm,pinjam duit membe n x terlepas ada yang menyumpah2 dengan kata2 kesat.
Hmm sbg penulis yang berhati perut dan pembaca yang berperasaan kasih syg korg x rase benda nie cam sial ke,kesian la sket kat dak2 nie,x suma org hidup sng kat muka bumi nie,kadang2 sdg kita hidup gembira ada yang sedang menderita mencari sebutir nasi tuk dibuat menu mlm ini..hmm ingatlah hidup nie hanya sekali,berbuatlah baik kepada kita sesama insan,insya-allah setiap kebaikan yg kita buat pada hari ini akan dibalas baik di akhirat kelak..

Fakta2 yg korg kne taw:
1-dlm mase2 kumpul duit tuk dibagi kat lecturer tu,terselit not 5 ribu rp,1 ribu rp,dan tak tertinggal syiling 500 rp.pergh mmg sadis gile time tu gua rase.
2-Dak2 mysia yg duk area sabah,sarawak da pening pale sbb diorg da beli tiket 2 ways.tgk2 burn cmtu je sbb jadual diorg tuka ikut ske diorg je.
3-sree pathy adalah otai dimana boleh dikatakan medan nie die punye.
4-exam nye adalah dua soalan saje dengan lembaran kertas yg harus disediakan adalah sembilan helai.x cam sial ke rase.
5-penulis bkn nak mengutuk siapa2 cuma mengharap belas kasihan semata-mata.*peace*

Sunday, June 6, 2010

sepatu converse



Agaknya aku rase zaman kejatuhan empayar kasut converseku ini akan berakhir x lama lagi.da lama da kasut nie berbakti dgn aku.kate je gunung mane yg aku x penah redah,sungai mne yg aku x penah selami,jalan raya sekitar tanjong karang sume aku da terokai ngan kasut nie.hanya tuan empunya kasut yg dapat menilai seberapa besarnya erti kasut nie kepada tuannya.

Memang aku tak nafikan,zaman perkembangan aku dulu adalah zaman hip hop.dimana anak2 muda akan poseur memakai kasut besa basket ala2 negger dan menari jongket2 tepi jalan sambil bwk radio ape segala.ah semacam bodo golongan itu.Tapi pada mase tu aku da ade kelainan tersendiri..

Aku lebih tertarik dengan imej grunge yg dikatakan lebih rileks dan tenang.Ada sesetengah golongan yg mengatakan dak2 grunge nie makan sampah la,hidup kotor,tapi wat the problem sbb bila lapa aku mkn nasi,same je mcm org laen.imej aku dulu,yes kasut converse rabak,galas beg sandang hijau askar,kalau ade patches kat bag tu rase cam gila macho la.Tapi disebabkan aku nie aku golongan yang agak pandai dan dijaga rapi oleh kedua ibu bapa kegiatan ke gig dan ikut org pegy jamming adalah amat jarang sesangat.hanya abg2 aku yg lebih keterlaluan sebagai kaki gig dan pemain guitarist terhandal.Tapi most sure abes je periksa SPM aku,selalu overnight,n lepak kedai mamak bersama budak2 jahanam menjadi rutin harianku.Those were the days.

Kasut converse yg aku pakai skrg nie sebenarnya bukan kasut aku yg sebenarnya dan iya adalah hak milik sempurna abg aku sebenarnya.aku je yg saje mencurik sbb aku rase gile macho bile memperagakannya.
Al kisah nak dijadikan cerita sebenarnya kasut converse aku yg sebenarnya da lama meninggalkan dunia.kasut tu aku beli time kat bundle di kelantan dengan harga sepuluh ringgit saje.ape yg rare nye ngan kasut tu adalah dkat tounge die ade sign KURT COBAIN,so aku rase kasut tu adalah peninggalan arwah kurt kat aku.aku mmg gile gembira time tu,hari2 aku bwk pegy sekolah sbb aku nie dulu pengawas kat skola n plus bole pki kasut hitam..so agak lebih safety la.cikgu x kacau,bdak2 jahanam x kacau,awek2 je kacau ngeeeee..

Nak dijadikan cerita,aku rase da tiba mase aku menukar imej kasut aku kepada yg lebih matang dan bertenaga.yelah sedangkan Band BUTTERFINGERS pun bila da tua pun diorg mula tuka men lagu slow2,so aku rase da mula aku pki siper jepun je pegy lecture.amacam ade berani x?

Thursday, June 3, 2010

birthday boy becoming 21!!

heee.birthday boy becoming 21!
coz tonite its simply amazing n such memorable day for me faris!

1-hee thanx mum for callin me and singing me such a nice birthday song for mee.hee sgt touchin mama.u askin dat little girl to sing for me, and i guess dat is enough for me to show ur love towards me..sgt2 touchin mama..thanx2(okay blk nie nak redeem hadiah bole x mama):D
2-hmm thanx2 my fwen for accompany me to hav sum fun,singing,laughing..yeah i enjoyed dis nyte very very very much.nex time ade mase lagi kita karoke sakan lagii.
*sigh*
tunggu2 turn punya psal,alamak tak dapat nyanyi lagu feveret aku"high school rocker",ahh btw nevermind la..blk mysia nyanyi puas2.
3-to my ex gf thanx2 for counting my birthday since 1st june lagii.such a lot of memorable things dat we had enjoyed together kan.siyesly u ar nice,good,and most one awk sgt cun!!!!! hee hope our path dat we choose ryte now will make us to become matured n matured in our incoming obstacle in life.thanx thanx thanx,sgt touchin awk!
4-hmm birthday present for dis year,,hee mcm biase tiada lagiii.well its okay cz my bestie give me such a nice drink dat i luv! sop buah 6 ribu rupiah..hee touchin2 gile.best!
5-awek x de,membe jela peneman gembira dikala hati luka.down here such a nice video yg agak2 mengembirakan! thanx. video

Wednesday, June 2, 2010

pengalaman mendewasakan kita soho,saba jela.


miswan sohiman/sohi/soho/togo/negger/iwan/sohh

soho2..ko la sahabat aku yg x kan aku lupekan, bukan sbb ape,sbb aku taw kepala aku ngan ko mmg ngam sejak kita di bangku sekolah lagii.peristiwa2 pahit manis tu semua buat kita semakin matang,sebab kita yakin akan pengalaman itu mendewasakan kita.

ade je benda2 jenaka yg melanda diri ko nie soho.dari satu hal ke hal yg lain.ape yg aku tau dlm diri ko nie soho,ko nie anak yg sgt baik.aku sebenarnya mmg respek ngan ko dari dulu lagii soho.ko sanggup bagi duit pt ko kat abg2 ko supaya tgk diorg senang,sedangkan ko mkn biskut nak stand ngan 10 inggit tuk perbelanjaan seminggu,ko sanggup tlg mak bapak ko jual satay yg pengalaman tu aku x pernah lalui,ko sanggup bgn pagi tlg bapak ko gy kebun sawit,cok sawit,buang kulit kelapa,tgn calar2,luka..ko x penah bg alasan or tolak bile membe ajk teman je gy mne2 walaupun ko sebenarnya pedih time tu..(syes ko mmg sahabat terbaik aku soho)

tapi tula soho,pengalaman mendewasakan kita..dulu sblm aku blk sem lepas aku dgr tgn ko patah kne langgar ngan mamat BMW mne taw.tap tap tersadai ko kat tepi highway ampang tu..x hackers la ko ye selama 3 bulan,nak wat cmne,redha jela soho..ble aku blk plak ko cter kat aku moto ko nak kne tarik ngan tyco mne tah..insurans kne sekat,moto nak kne tarikk,berkejar-kejar kita nak setel kan benda tu,maki hamun amoi kedai moto tu,padahal flight aku bape jam lagii je mase tuu,sory la soho aku x sempat terima tawaran ko nak blanje aku makan kedai mamak mse tu sbb hari tu duit pt ko msk,syes ak mmg touchin gle time tu soho,ko sanggup turun dari poli semata2 nak blanje aku,aku mmg terharu,walau x sempat,pengalaman tu da cukup bg aku soho..nak wat cmne soho psal moto tu saba jela,doa byk2..insya-allah satu mase nnty setel la sume mslh tuu..

lagii bpe minggu je ak nak pulang kat tanah air nie..halamak! aku baru dapat berita tadi la ye ko bwk kete kancil biru kakak ko tu kesemak la plak.soho2 cmne la ko drive bole msk semak tu,aku da kate ptg2 takyah la cri girl,ko da market da,petik jari je keliling datang nnty..nak wat cmne soho,benda da jadi saba jela..tapi aku yakin pedih gak nnty ko nak menjawab kat bapak n kakak ko tuu.adoii pekakan telinga jela.nak wat cmne,benda da jadii..

soho2..aku blaja rajen2 nie,insya-allah kalo ade rezeki aku sng nnty aku tlg ko.kita bukak blk bisnes ayam kita yg da terbengkalai tuu.cita2 kita tu mse zaman2 jahanam kita dulu.ko doakan la aku berjaya..salam perantaun..aminnn

Tuesday, June 1, 2010

lagi ujian ya...


yang atas nie timetable exam gua.


yang bwh nie luahan hati gua...
mak x dapatkan berikan kemewahan untukmu nak,kita bukanlah lahir dari anak org yang berada,hanya ilmulah bekalan hari tua..
(masih terngiang2 pesanan mak gua kat telinga gua hingga hari ni)

Senang cter,sekarang nie kat tempat blaja gua nie, bole kate asal tgk muke je spesen jeee sume.serius! bengis!garang!paranawei! maklumlah exam weeks da menjelma.
Terlentok atas kusi,sibuk mempoyokan diri dengan memberitahu kuat2 ilmu yg x setinggi mne,nota budak2 yg rajen berwarna warni,dan golongan2 DR genius yg rileks mengasapkan diri adalah lumrah biasa minggu2 exam nie..

kepada teman2 men guli dgn gua time kecik,lumbe basikal keliling kampung,lawan bola sepak antara taman2,men baling siper antara rumah sukan,geng2 sap kok kat toilet time skola,geng2 kaki fly time duk asrama..gua bukan nak minta ape,DOAKANLAH membe kesayangan korg sorg nie...sape lagi yg aku nak harapkan.dari jauh ku kirimkan salam.